Wereldberoemd in Breda: het grote huis van Justinus van Nassau op de hoek van het Kasteelplein en de Cingelstraat. Een schitterend gebouw dat wij dit jaar weer mogen schilderen. Een gouverneurshuis met een rijke geschiedenis.

Dit is het huis van Justinus van Nassau. Maar wie is die Justinus nou? In 1559 is hij geboren als bastaardzoon van Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, en de Bredase Eva Elincx, de dochter van de burgemeester van Breda. In die tijd was het in adellijke families helemaal niet zo’n probleem om onwettige kinderen te hebben en Justinus werd allesbehalve buiten de familie gesloten.

Justinus van Nassau (foto: Wikimedia Commons)

Justinus werd gouverneur van Breda en mocht namens zijn halfbroers de heerlijke rechten over de heerlijkheid en de baronie van Breda uitoefenen. Zo’n 25 jaar woonde hij in het prachtige huis dat hij liet bouwen op de plaats waar een huis met de naam De Engel stond en in de nabijheid van zijn adellijke familieleden. Later werd het onder meer de ambtswoning van de gouverneur, een rechtbank en twee keer een museum.  

Heerlijke appartementen

Een kleine 20 jaar geleden is het pand (met eigen Wikipediapagina) verbouwd. Het is nu een appartementencomplex waar het nog zeker heerlijk wonen is. Het ‘Justinushuis’ is een mooi bewaard Rijksmonument, maar wel met een technisch hoogstandje. Onder het huis is een automatische parkeerkluis gebouwd. Auto’s van bewoners worden er volautomatisch geparkeerd.

Het huis als museum in 1955. Foto: Wikimedia Commons

Binnenkort gaan we de buitenkant schilderen, weer in de voor zover traceerbaar, originele kleur. Zo zorgen we ervoor dat een voor Nederland belangrijk Rijksmonument ook na 400 jaar er weer een tijdje tegenaan kan.

Op televisie

Meer weten over de Nassau’s, hun gebouwen en Breda? Het televisieprogramma Hier zijn de van Rossems was onlangs in Breda om op een luchtige manier de band tussen de stad en de voorouders van Koning Willem-Alexander uit te leggen. Je kunt die aflevering hier terugkijken.