Schilderschool Koster Totaalonderhoud heeft 4 leerlingen op het moment

Opleiding tot vak schilder

De bedrijfsvakschool van Koster Totaalonderhoud is een officiële opleiding tot vakschilder

Op onze website is beknopt iets te lezen over de eigen vakschool van het bedrijf. Schilderen is een vak dat je pas echt leert door DOEN. In gesprek met John van Wanrooij, leermeester van het eerste uur die ergens begin jaren ’90 van de vorige eeuw startte met het schilderschooltje bij Koster. John staat ook nu anno 2016 nog iedere week als leermeester voor de klas met een vast clubje van op dit moment 4 leerlingen. “We zijn er destijds mee begonnen niet alleen omdat er een tekort aan schilders was, maar vooral omdat jongens die van school kwamen nauwelijks praktijkervaring hadden. Mijn toenmalige baas kwam er zelf mee en vroeg of ik er iets voor voelde om een eigen kweekvijver te starten. Vanaf die dag heeft Koster een eigen opleidingstraject dat naadloos aansluit op vroeger de LTS en nu VMBO. Als één van de weinige schildersbedrijven in het land beschikken wij hiermee over een eigen intern opleidingscentrum. We leiden de leerlingen op tot vakschilders. Intern verzorgen wij de praktijktraining, de theoretische begeleiding van de leerlingen neemt het ROC voor haar rekening.”

“Al mijn collega schilders bij Koster Totaalonderhoud, op één na, hebben bij mij de interne opleiding gevolgd. Stuk voor stuk afkomstig uit eigen kweekvijver dus. Met leerlingen is de afspraak om natuurlijk tijdens de opleiding in dienst te blijven en aansluitend ook nog 2 jaar na hun diploma.”

Trots is hij vooral op de erkenning die ‘zijn’ school in 2011 ontving toen Kosters interne opleidingscentrum werd beloond met de titel Beste Leerbedrijf 2011 in de sector afbouw en reclame. “Wij geven onze leerlingen de aandacht die ze nodig hebben om door te groeien tot volwaardig vakman schilder. En natuurlijk zoeken we continu leerlingen voor onze vakschool praktijk schilderen niveau 1 t/m 3.” De leerlingen komen in dienst bij Koster, leren dagelijks in de praktijk en krijgen op woensdagavond praktijkles van meester-schilder John. Afhankelijk van vooropleiding starten ze op niveau 1 of 2. Ze krijgen gemiddeld 1 dag in de week theorie op het ROC waar ze de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgen. Het ROC neemt de examens af en zorgt voor de officiële diploma’s.

Koster Totaalonderhoud biedt vanuit de praktijkopleiding 3 niveaus aan:

  • Niveau 1: Assistent-schilder
  • Niveau 2: Aspirant gezel
  • Niveau 3: Zelfstandig werkend gezel schilder
1920 1280 Koster Totaalonderhoud
Type zoekwoord ...